Termékeink

„Nem hiszek az Elrendelésben,
mert van szívemben akarat,
s tán ha kezem máskép legyintem,
a világ másfelé halad.”

Babits Mihály

 

Környezetünkben az egészséges vegetációnak köszönhetően kora tavasztól késő őszig mindig élő a táj, vannak virágzó, nektárt és virágport (pollent) termelő növények. Mivel méhészetünk álló méhészet (nem vándorol) és a telephely (a tanyánk) olyan helyen van, ahol a méhek gyűjtési területén (5-6 km-es sugarú kör) gyakorlatilag nincs intenzív mezőgazdaság – a térség tanyás terület – így virágmézünk a nemzeti park vizes élőhelyéről és a közvetlenül kapcsolódó homokhátság vadvirágaiból származik. Időben a tavaszi és az őszi hordási időszak a meghatározó. Az alkalmazott természetes anyagok, a hagyományos tartási rendszer, a hely tisztasága, érintetlensége nem csupán méheink egészségét biztosítja (nem igényelnek gyógyszeres támogatást), hanem termékeink prémium minőségét is.

99% Vegyszermentes*

Az alapanyagot szolgáltató gyümölcsfák  kb. 40-50- évesek, régi magyar tájfajták. A termesztésben alkalmazott természetes anyagok ( szerves trágya, komposzt), a hagyományos termesztési és tartósítási rendszer, a hely tisztasága, érintetlensége biztosítja termékeinek minőségét.

répa

*Teljeskörű vegyszermentességre törekszünk, de ez nem minden esetben tartható a behurcolt idegen kártevők miatt (mivel nincs természetes ellenségük, így bármennyire is egészséges az ökoszisztéma, nem képes azokat kordában tartani). Ilyen esetben is törekszünk természet közeli megoldást alkalmazni de előfordulhat, hogy életmentő beavatkozásként vegyszert kell használnunk (pl. a gyümölcsös 2017 óta nem volt permetezve).

Hozzáadott cukrot, tartósítószert és egyéb anyagot nem tartalmaz, egyszerű hőkezeléssel készül.

Mézeink

Akácméz: a környéken tömeges fehér akác (Robinia pseudoacacia) virágjából. Csaknem színtelen, jelentős gyümölcscukor tartalma miatt sokáig folyékony fertőtlenítő hatású, semleges, enyhe zamatú méz. Kevés pollent tartalmaz. Jó csontképző, vértisztító, roborál, erősíti az immunrendszert, méregtelenít, köhögéscsillapító, kiválóan alkalmazható felső légúti megbetegedéseknél, csökkenti a túlzott savképződést, gyógyítja a vérszegénységet.

Selyemkóróméz: a környék parlagon maradt területein tömeges (Asclepias syriaca) virágjából. Igen jellegzetes, fűszeres illatos méz, igazi „Hungaricum”. Klinikai kísérletek szerint kiemelkedően magas a gyulladás csökkentő hatása. Mivel a növénynek nincs virágpora és a virágzás ideje alatt kevés az egyéb pollen, így az allergiások kedvelt méze. Sebek, fertőzések, égések kezelésére ajánlható.

Virágméz: olyan méz, amiben nincs egyetlen meghatározó mézelő növény sem, viszont benne rejlik az adott időszak virágzó vegetációjának sokfélesége, gazdagsága. Ez a méz a leggazdagabb ásványi anyagokban, sötét színű, sűrűn folyó, illata, ízvilága változó.

 

Propolisz (tinktúra) vagy méhszurok: illatos, gyantás, ragacsos, balzsamszerű anyag, melyet a méhek a fák rügyeiről gyűjtenek, fertőtlenítő és tartósító anyag, kb. 200 féle anyag keveréke. Főbb komponensei: gyanták, balzsamok (50-60%), viaszok (10-30%), illóolajok (8-10%), valamint virágpor, vitaminok, nyomelemek. A propolisz gyógyhatását az emberiség a legrégibb idők óta ismeri. Baktériumölő, regeneráló, fájdalomcsillapító hatású. Általános jó hatással van minden szervrendszerünkre.

 

Méhviasz: A méhviasz egy természetes viasz, melyet a mézet termelő méhek állítanak elő. Ez a viaszanyag nagyon rugalmas és tökéletes vízlepergető hatással rendelkezik. Ennek köszönhetően jól alkalmazható természetes építő- és dekorációs anyagok (fa, máz nélküli kerámia stb.) nedvesség és szennyeződés elleni védelmére. A méhviaszt széles körben alkalmazzák többek között gyertyakészítésre, kozmetikumok és gyógyszerek előállítására, fényesítő anyagként (cipő és bútorápolókban), és modellező viaszként.