ENERGIAGAZDÁLKODÁS

0 hozzászólás

Ha fenntartható energiagazdálkodásban gondolkodunk, akkor célunk a helyi erőforrásokon alapuló energetikai önellátás lehet. Maga a kérdés összetettebb, mint alább olvasható, itt most nem beszélünk részletesen az életmódból fakadó energiahasználat számos mozzanatáról (pl. munkahelyre történő ingázás energia költsége, vagy nem mindegy, hogy számítógép előtt ül az ember vagy a természetben dolgozik, télen ugyanaz a 15 fok benti hőmérséklet az előbbi esetben kevés, az utóbbi esetben kellemes meleg…).

  • https://hu-hu.facebook.com/gobortanya/

Egy háztartás energiafogyasztásának kb. 80%-a fűtésre (hőenergia) megy el (hűtés-fűtés 70%, melegvíz előállítás 10%). Érdemi áttörést ezeken a területeken kell elérni, valamint általános jelleggel csökkenteni kell az energiafogyasztást (takarékosság, hőszigetelés, hatékonyság növelés…). 

  • https://hu-hu.facebook.com/gobortanya/

Hőenergia. A fűtés biomassza (fa) alapú, a helyi erőforrásokat figyelembe véve. Fontos megjegyezni, hogy nem a fa, hanem az erdő megújuló (energia)forrás. 1-2 ha erdő/faültetvény (kortól és fajtától függően) képes egy családot, háztartást tűzifával ellátni, az erdő mással is, de igazi erdő ma már alig van Magyarországon. Egy erdélyi mondás szerint (vagy Wass Albertnál olvastam? – vagy mindkettő) akinek erdeje van, mindene van. Sajnos ma már Erdélyben is végnapjaikat élik az erdők, nem véletlen mennek a medvék a városba…

  • https://hu-hu.facebook.com/gobortanya/

A fűtés eszköze (5 éve) egyrészt egy közepes méretű tömegkályha: egy rendkívül hatékony, nagy tömegű, fatüzelésű fűtési lehetőség, nagy hőtároló képességgel és lassú hő leadással, másrészt egy tégla tűzhely: fatüzelésű főzési, sütési, fűtési lehetőség nagy hőtároló képességgel (nagy tömeg) és gyors hő leadással a tűztér fölötti üveg főzőfelület miatt. A kettő jól kiegészíti egymást, a tömegkályha nem alkalmas gyors fűtésre, lassan, egyenletesen melegít, a tégla tűzhely ellenben a mindenki által ismert takaréktűzhely hatékonyabb, téglából épített változata, megőrizve a gyors fűtési képességet, komolyabb tűztérrel és hőtároló kapacitással. Az elektromos áram alapú fűtés kiegészítő jelentőségű.

  • https://hu-hu.facebook.com/gobortanya/

Elektromos energia. Ha az ember szeretné csökkenteni kiszolgáltatottságát, fontos neki a kiszámíthatóság, az energetikai autonómia, akár le is válhat az elektromos hálózatról. Nálunk – a helyi sajátosságokat, a napsütéses órák magas számát figyelembe véve – ennek legegyszerűbb eszköze a hálózatra kötött napelemes áramtermelés. A 4,5 kW beépített teljesítmény, a tapasztalatok (2 év) alapján 5300 kWh éves termelésre képes. A fogyasztási maximum télen, a fűtés (kiegészítő jelentőségű) miatt, a termelési maximum nyáron a nagyobb beesési szög és a napfénytartam miatt van. Egyelőre a termelés meghaladja a fogyasztást.

Hasonló bejegyzések